יהלומי דמים
יהלומי דמים, הידועים גם כיהלומי קונפליקט, הם יהלומים שנכרים באזורי מלחמה ונמכרים למימון סכסוכים מזוינים נגד ממשלות.
יהלומים אלו נכרים לעתים קרובות באזורים הנשלטים על ידי קבוצות מורדים המשתמשות ברווחים כדי לממן את הקמפיינים הצבאיים שלהם. מכירת יהלומי דם נקשרה להפרות של זכויות אדם כמו עבודת כפייה, עבודת ילדים ואפילו עבדות.
כדי להילחם בסחר ביהלומי דמים, הוקמה תוכנית ההסמכה של תהליך קימברלי בשנת 2003. תהליך קימברלי היא תוכנית הסמכה בינלאומית המסדירה את הסחר ביהלומי גלם. מטרתו היא למנוע סחר ביהלומי דמים על ידי הבטחת כריית יהלומים ומסחר בצורה אחראית ואתית.
תכנית ההסמכה של תהליך קימברלי מחייבת שכל יהלומי הגלם יהיו מלווים בתעודת תהליך קימברלי, המאמתת כי היהלומים נכרו באזור נטול עימותים. התעודה מונפקת על ידי ממשלת המדינה בה נכרו היהלומים, ויש להציגה בכל שלב בשרשרת אספקת היהלומים.
תהליך קימברלי הצליח לצמצם את הסחר ביהלומי דמים. לפי נתוני מועצת היהלומים העולמית, הסחר ביהלומי קונפליקט ירד מ-15% לפחות מ-1% מסחר היהלומים העולמי מאז הקמת תהליך קימברלי. עם זאת, תהליך קימברלי ספג גם ביקורת על מגבלותיו.
חלק מהמבקרים טוענים שהתהליך אינו יעיל דיו במניעת סחר ביהלומי דמים, שכן הוא מתמקד רק ביהלומי גלם ואינו מתייחס לנושאים כגון הפרת זכויות אדם בכריית יהלומים. אחרים טוענים שהתהליך מקל מדי ושהוא לא מרחיק לכת כדי להבטיח כי יהלומים יימכרו ונסחרו בצורה אתית.
למרות מגבלותיו, תהליך קימברלי נותר כלי חשוב במאבק נגד הסחר ביהלומי דמים. היא העלתה את המודעות לנושא ועודדה את תעשיית היהלומים לקחת אחריות על שרשרת האספקה שלה.
כצרכנים, אנו יכולים למלא תפקיד גם על ידי בחירה בקניית יהלומים המוסמכים על ידי תהליך קימברלי ועל ידי תמיכה בחברות המחויבות לאיסוף יהלומים אתי ואחראי.